Τράπεζα Αίματος

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ίσως κοινωνική προσφορά του Συλλόγου. Η τράπεζα αίματος λειτουργεί από τις αρχές του 2000 και η αιμοληψία γίνεται καθημερινά ,τις εργάσιμες ημέρες και ώρες,στο ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.

Υπεύθυνος αιμοδοσίας : Μαλλιοπούλου Δήμητρα

Το Σάββατο 11/2/2017, στο χώρο του Συλλόγου, παρουσία κλιμακίου του τμ. αιμοδοσίας του “Μποδοσάκειου” Γεν. Νοσοκομείου, έγινε εθελοντική αιμοδοσία. Η τράπεζα του Συλλόγου έχει πλέον εμπλουτισθεί με δέκα φιάλες αίμα και είναι στη διάθεση εκείνων που το έχουν ανάγκη.
Θερμή παράκληση και επιτακτική ανάγκη: 
Να επιστρέφεται το αίμα που έσωσε ζωή!

 

ΑΙΜΑ…ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ

 ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ…ΖΩΗ ΣΤΟ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ

 

Είναι πασίγνωστο πως το αίμα είναι η κινητήρια δύναμη του ανθρωπίνου σώματος. Είναι το θρεπτικό υγρό του οργανισμού και το συνολικό ποσόν του φθάνει το 7% του ολικού βάρους του σώματος. Παίρνει μέρος στις ακόλουθες λειτουργίες:

1. Αναπνευστική λειτουργία: Το αίμα παίρνει οξυγόνο από τους πνεύμονες και το μεταφέρει στο υγρό των ιστών. Ταυτόχρονα παίρνει από τους ιστούς διοξείδιο του άνθρακα και το μεταφέρει στους πνεύμονες.

2. Μεταφορά ουσιών:Το αίμα μεταφέρει θρεπτικές ουσίες προς όλους τους ιστούς του σώματος και ταυτόχρονα παίρνει άχρηστες ουσίες από αυτούς και τις μεταφέρει προς όλα τα απεκκριτικά όργανα (νεφρά, πνεύμονες, έντερο κ.λ.π.).Επίσης μεταφέρει ουσίες, που είναι χρήσιμες για τη ρύθμιση της λειτουργίας ορισμένων οργάνων του σώματος (π.χ. φάρμακα, βιταμίνες, ορμόνες κ.λ.π.).

3. Αμυντική λειτουργία:Το αίμα συμμετέχει στην εξασφάλιση της άμυνας του οργανισμού. Αυτό γίνεται με τα λευκά αιμοσφαίρια που περιέχει και τα αντισώματα που μεταφέρει.

4. Ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος:Το αίμα ρυθμίζει τη μεταφορά και την ίση κατανομή της θερμότητας στα διάφορα όργανα του σώματος. Επίσης συμμετέχει στη ρύθμιση της θερμότητας που αποβάλλεται από το σώμα.

Τα συστατικά του αίματος είναι:

1. Το πλάσμα: Είναι το υγρό συστατικό του αίματος.
2. Τα έμμορφα στοιχεία: Είναι τα ερυθροκύτταρα, τα λευκοκύτταρα και τα θρομβοκύτταρα.
Η κυκλοφορία του αίματος γίνεται μέσα στα αγγεία, δηλ. στις αρτηρίες, στις φλέβες και στα τριχοειδή. Οι αρτηρίες ξεκινούν από την καρδιά και με διακλαδώσεις μοιράζονται σ`όλο το σώμα. Οι φλέβες ξεκινούν απ`όλα τα σημεία του σώματος και καταλήγουν στην καρδιά. Ανάμεσα στο τέλος των αρτηριών και στην αρχή των φλεβών βρίσκονται τα τριχοειδή. Το όργανο που ρυθμίζει την κυκλοφορία του αίματος είναι η καρδιά. Αυτή αποτελείται από τέσσερις κοιλότητες: το δεξιό και τον αριστερό κόλπο, τη δεξιά και την αριστερή κοιλία.
Οι ομάδες αίματος είναι 4 και είναι το απαραίτητο στοιχείο γνώσης σε μια μετάγγιση.

Μετάγγιση επιβάλλεται:

Έπειτα από απώλεια αίματος από εξωτερική ή εσωτερική αιμορραγία, από τραυματισμούς κ.λ.π.
Όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει αίμα
Σε σοβαρές αναιμικές καταστάσεις.
Σε άτομα που καταστρέφουν τα δικά τους έμμορφα συστατικά (π.χ. μεσογειακή αναιμία)
Σε άτομα που εξ αιτίας διαφόρων παθήσεων έχουν έλλειψη πρωτεϊνών (π.χ. κίρρωση ήπατος)
Σε σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις.
Το αίμα διατηρείται σε τράπεζες αίματος, όπου συλλέγεται, ελέγχεται, αποστειρώνεται και χορηγείται σ`όσους το έχουν ανάγκη.

Με τα λίγα αυτά επιγραμματικά στοιχεία για το πολύτιμο υγρό του σώματός μας κατανοούμε άμεσα την αξία της αιμοδοσίας. Ο Σύλλογος Μικρασιατών Πτολεμαΐδας, ευαίσθητος σε κοινωνικά θέματα, σχεδόν από ιδρύσεώς του αντιλήφθηκε την αξία αυτή και δημιούργησε Τράπεζα αίματος. Κάνουμε έκκληση λοιπόν προς τους αιμοδότες να διαθέσουν πέντε λεπτά από το χρόνο τους και λίγα κυβ.εκ. από το αίμα τους γιατί

Η αιμοδοσία είναι πηγή ζωής!