ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΣΧΟΛΗΣ

   Ο ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ

ΤΟΥ  ΓΕΝΟΥΣ  ΣΧΟΛΗΣ

ΣΤΗΝ  ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ

                                           

Στις 22 του Απρίλη του 2005, η Πτολεμαϊδα υποδέχθηκε τον Θεατρικό Όμιλο της Μεγάλης του Γένους Σχολής. Η πρόσκληση έγινε από τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ. Νίκο Τσιαρτσιώνη. Παρουσίασαν το έργο «Ταξίδι στη χώρα της μοναξιάς», σε σενάριο και σκηνοθεσία  Εμίν Κεσμέρ του υποδιευθυντή της Σχολής.

Η υπόθεση του έργου και η απόδοσή του από τις οκτώ μαθήτριες ήταν πολύ διαφορετικές από εκείνες που συνήθως παρακολουθούμε και χαρακτηρίζονται μαθητικές θεατρικές  παραστάσεις. Ήταν μια μουσικοχορευτική παντομίμα με θέμα την εξέλιξη του ανθρώπου, από τότε που ημιάγριος περπατούσε στα τέσσερα ως το 2005. Η απόδοση της παντομίμας από τις ερασιτέχνες ηθοποιούς ήταν καταπληκτική, παρ`ότι το εγχείρημα πολύ δύσκολο, γιατί ο ηθοποιός εκτός από την τέχνη της ερμηνείας πρέπει να κατέχει καλά την τέχνη της κίνησης του σώματός του της έκφρασης του προσώπου του, το στήσιμό του στο χώρο και τον συντονισμό με τους άλλους συντελεστές. Οι μαθήτριες ξεπέρασαν τον εαυτό τους ,εκείνη την ημέρα, ήταν χάρμα οφθαλμών. Αυτό άλλωστε αποδεικνύουν και τα βραβεία που δόθηκαν στον Θεατρικό Όμιλο από το 2000-2005 με άλλα έργα που ανέβασε.

Τα μηνύματα πολλά ,επίκαιρα  και ουσιώδη. Ας  μείνει αυτό που ο συγγραφέας του έργου στοιχειοθέτησε: «Οι ταξιδιώτες στη χώρα της μοναξιάς είναι εκείνοι που αγκάλιασαν την ανθρωπότητα με μια αγάπη αληθινή, τίμια και ανιδιοτελή. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα οι άνθρωποι αυτοί λογίζονται όχι ως πολίτες μιας συγκεκριμένης χώρας αλλά ως πολίτες του πλανήτη μας. Στους δρόμους που εκείνοι χάραξαν και φώτισαν πέρασαν αμέτρητοι άνθρωποι, όμως οι ίδιοι στην πλειοψηφία τους τελείωσαν το ταξίδι τους ολομόναχοι».

Η πόλη μας ήταν τυχερή που της δόθηκε η ευκαιρία να φιλοξενήσει στο Πνευματικό Κέντρο μια θεατρική ομάδα τόσο υψηλού επιπέδου, η οποία σε πέντε χρόνια απέσπασε εννέα βραβεία  έχοντας στη διάθεσή της πενιχρά οικονομικά μέσα. Είναι  αξιέπαινοι όλοι οι συντελεστές της παράστασης γι`αυτό που επιχειρούν, γι`αυτό που τολμούν, γι` αυτό που προσφέρουν. Στους δε ομογενείς μας της Πόλης «ΕΥΓΕ  ΓΙΑ  ΤΙΣ  ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ  ΠΟΥ  ΦΥΛΑΣΣΟΥΝ»

 

Η  ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ  ΜΕΓΑΛΗ  ΤΟΥ  ΓΕΝΟΥΣ  ΣΧΟΛΗ

 

Η  Μεγάλη του Γένους Σχολή υπήρξε το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα, η πρώτη Αλαδημία και το πρώτο σχολείο του γένους μας. Σκοπός της ήταν ένας και μοναδικός: η μόρφωση της ομογενειακής νεότητας που ζούσε στην επικράτεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Έφθασε σε μεγάλη ακμή περί το τέλος του 16ου αιώνα, κυρίως όταν δίδαξαν σ`αυτήν οι : Ιωάννης και Θεόδωρος Ζυγομαλάς , Συμεών Καβάσιλας, Θεόφιλος Κορυδαλλέας, Ιωάννης Καρυόφυλλος, Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, Διαμαντής Ρύσιος και Ευγένιος Βούλγαρης.

Η Σχολή εγκαταστάθηκε στο Φανάρι από το έτος 1850. Το 1881 χάρις στις προσφορές των ομογενών κτίσθηκε στον πέμπτο λόφο της Βασιλεύουσας το μεγαλοπρεπές κτίριο  στο οποίο στεγάζεται και σήμερα.