Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής

Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής “Το παρόν υποκλίνεται στο παρελθόν”
Κυριακή 5 Ιουνίου 11:30 στο χώρο της Μικρασιατικής Στέγης.


“Το παρόν υποκλίνεται στο παρελθόν”. Η πολύ σημαντική εκδήλωση του Συλλόγου στα πλαίσια των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικρασιατικής γης. Στην κατάμεστη αίθουσα του Συλλόγου, παρουσία της Εκκλησίας, του Ελληνικού Κοινοβουλίου, των τοπικών αρχών, φορέων και Μικρασιατών τιμήθηκαν:
– Φίλιππος Καβουνίδης: Εγγονός του καπετάν Φίλιππου Καβουνίδη που έσωσε χιλιάδες πρόσφυγες με τα καράβια του αψηφώντας μύριους κινδύνους.
– Αχιλλέας καί Ηρώ Θεοφανίδη: Δισέγγονα του κυβερνήτη του θωρηκτού “ΚΙΛΚΙΣ” Ιωάννη Θεοφανίδη του καπετάνιου που αψήφησε διαταγές και νόμους.
– Χαρίλαος Αλεξόπουλος: Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Ιαπωνίας στη Θεσσαλονίκη. Στο πρόσωπο του τιμήσαμε τον Ιάπωνα καπετάνιο Νοριτο, του εμπορικού πλοίου ΤΟΚΕΪ ΜΑΡΟΥ, ο οποίος βλέποντας τα δραματικά γεγονότα στο λιμάνι της Σμύρνης, πέταξε φορτίο χιλιάδων δολλαρίων και ανέβασε πρόσφυγες για να τους μεταφέρει ασφαλείς σε λιμάνια της Ελλάδας.

Ευχαριστούμε όλους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και ιδιαίτερα τους προσκεκλημένους που μοιράστηκαν μαζί μας στιγμές συγκίνησης.